Utrzymujące się niedobory masy ciała? To poważny problem, którego lepiej nie rozwiązywać na własną rękę. Kluczem do udanej terapii jest połączenie środków, które zwiększą apetyt z działaniami mającymi na celu poprawę samopoczucia. Czy leczenie niedoborów masy ciała medyczną marihuaną to metoda, której warto spróbować? Sprawdź, na czym to polega!
Czy leczenie niedoborów masy ciała medyczną marihuaną to metoda, której warto spróbować? Brak apetytu i idąca za nim utrata wagi są symptomami świadczącymi o chorobie. Jeśli utrzymujący się niedobór masy ciała nie ma wyraźnej przyczyny, warto zasięgnąć opinii lekarza.
Zbyt niska masa ciała połączona z brakiem apetytu to problem, który zawsze powinno się skonsultować z lekarzem. Czy można go skutecznie leczyć? W przypadku takich zaburzeń najlepiej sprawdza się terapia, której celem jest pobudzenie apetytu i poprawa stanu psychicznego osoby chorej. Leczenie niedoborów masy ciała medyczną marihuaną doskonale wpisuje się w te kryteria. Składniki aktywne marihuany łagodzą lęk, podnoszą nastrój, a jednocześnie poprawiają apetyt. Sprawdź, jak wygląda taka terapia.
Leczenie zaburzeń apetytu medyczną marihuaną – na czym polega?
Medyczną marihuanę można wykorzystywać w leczeniu niedowagi spowodowanej zarówno zaburzeniami odżywiania, jak i innymi chorobami. Coraz częściej stosuje się np. leczenie niedoborów masy ciała medyczną marihuaną u pacjentów onkologicznych poddawanych chemioterapii. Jednym z jej skutków ubocznych jest brak apetytu, co skutkuje niedostateczną podażą kaloryczną, prowadzącą do utraty wagi i kacheksji. Terapia konopna pobudza łaknienie w celu dostarczenia substancji odżywczych, które są niezbędne do walki z chorobą.
Medyczna marihuana wpływa na działanie układu endokannabinoidowego, który z kolei bierze udział w regulacji ośrodka głodu i sytości w mózgu. Dodatkowo oddziałuje na część mózgu (kresomózgowie) odpowiadającą za szereg doznań emocjonalnych związanych z jedzeniem.
Zgodnie z aktualną wiedzą naukową, układ endokannabinoidowy reguluje także procesy metaboliczne. Kannabinoidy konopne (aktywne składniki marihuany medycznej) łączą się z receptorami układu endokannabinoidowego w organizmie człowieka i działają analogicznie do endokannabinoidów (związków wytwarzanych przez organizm człowieka, które mają budowę podobną do związków występujących w konopiach). W regulacji zachowań związanych z odżywianiem uczestniczy endokannabinoid anandamid, można powiedzieć, że to w jego „zastępstwie” działają kannabinoidy konopne.
Jakie składniki medycznej marihuany wpływają na apetyt?
Na poprawę apetytu mają wpływ przede wszystkim fitokannabinoidy THC i CBD. Receptory układu endokannabinoidowego CB1, z którymi łączą się fitokannabinoidy, występują licznie w strukturach mózgu kontrolujących mechanizmy głodu i sytości, układ nagrody oraz regulację balansu energetycznego organizmu.
Wyniki badań sugerują, że to właśnie te receptory odpowiadają za pobudzenie apetytu i aktywację układu nagrody w odpowiedzi na spożycie pokarmu. Jednak, podobnie jak w przypadku innych układów i schorzeń, medyczna marihuana ma działanie regulujące: wspiera układ endokannabinoidowy w dążeniu do homeostazy (równowagi) organizmu.
W związku z tym, w sytuacji, kiedy ośrodek głodu jest nadmiernie pobudzony – pacjent/ka ma nadmierny apetyt – fitokannabinoidy konopne mogą działać hamująco, czyli zmniejszać uczucie głodu i potrzebę jedzenia.
W jakich zaburzeniach odżywiania można zastosować leczenie medyczną marihuaną?
Według DSM-5, kryteriów diagnostycznych zaburzeń psychicznych Amerykańskiego Towarzystwa Psychiatrycznego, zaburzenia odżywiania to uporczywe zaburzenie zachowań związanych z jedzeniem, które mają wpływ na poziom odżywienia organizmu, upośledzają zdrowie fizyczne, mają wpływ na wchłanianie pokarmu oraz zaburzają funkcjonowanie psychospołeczne danej osoby.
Najczęściej rozpoznawane zaburzenia odżywiania to:
- Anoreksja: ograniczenie jedzenia, spożywanie jedynie niskokalorycznego pokarmu i napojów, obsesyjne ćwiczenia fizyczne, spadek masy ciała, lęk przed przytyciem, zaburzony obraz siebie. Zahamowanie apetytu/zaprzestanie jedzenia najczęściej wiąże się z lękiem, depresją, stresem. Mówi się, że stosunek pacjentek/ów do jedzenia odzwierciedla emocje i potrzeby emocjonalne, (nie)jedzenie jest narzędziem kontrolowania i/lub zaspokajania tych potrzeb.
- Bulimia: osoby chorujące są obsesyjnie skoncentrowane na jedzeniu, które służy im do regulacji stanów emocjonalnych i kontroli nad nimi. Pojawiają się epizody objadania się, okresy głodzenia, prowokowanie wymiotów, stosowanie leków hamujących łaknienie, leków przeczyszczających itd. W przebiegu bulimii mogą pojawiać się zaburzenia metaboliczne, niedobory substancji odżywczych, zaburzenia funkcjonowania jelit, osłabienie, bóle głowy, wahania wagi, uszkodzenia szkliwa zębów (przez cofające się, nadtrawione treści pokarmowe).
- Zaburzenia odżywiania z napadami niekontrolowanego objadania – binge eating disorder (BED): nawracające epizody objadania się. Osoby chorujące są zwykle niezadowolone z siebie, mają poczucie winy z powodu jedzenia, doświadczają epizodów depresyjnych. Niektórzy naukowcy uznają BED za postać bulimii, tylko że nie występują w nim wymioty, przeczyszczanie się i okresy głodzenia, w związku z tym osoby przybierają na wadze, a nie ją tracą.
Stosowanie medycznej marihuany w zaburzeniach odżywiania jest uzasadnione nie tylko omówioną już korzyścią w postaci regulacji apetytu. Medyczna marihuana może wspierać zdrowie psychiczne osób chorujących, dzięki swoim przeciwlękowym, uspokajającym i regulującym nastrój właściwościom.
W badaniu przeprowadzonym przez izraelskich naukowców wykazano, że niskie dawki THC mają pozytywny wpływ na psychikę kobiet chorujących na anoreksję. Terapia medyczną marihuaną łagodziła u uczestniczek objawy depresyjne oraz tzw. zachowania ascetyczne (głodzenie się, nadmierne ćwiczenia itd.). Uczestniczki oceniały, że ich poczucie braku sprawczości jest lżejsze.
Zaburzenia apetytu w przebiegu innych chorób
Leczenie niedożywienia spowodowanego innymi chorobami jest ważną częścią procesu terapeutycznego nastawionego na poprawę ogólnej kondycji i dobrostanu chorującej osoby. Wybór diety oraz metod wspierających, np. leczenia medyczną marihuaną, powinien być dokonywany z uwzględnieniem wszystkich aspektów stanu zdrowia chorującej osoby.
Warto zwrócić uwagę szczególnie na zastosowanie medycznej marihuany u pacjentek i pacjentów onkologicznych. Zaburzenia apetytu w tych przypadkach mogą wynikać zarówno z samej choroby – osłabienia organizmu, jak i z wyniszczenia związanego z zastosowaniem inwazyjnej terapii.
Aby dowiedzieć się więcej o terapii konopiami w takich sytuacjach, przeczytaj Ból nowotworowy, kacheksja nowotworowa — medyczna marihuana jako wsparcie leczenia raka.